Saturday 14 April 2018

Forex hareketli ortalama nedir


Hareketli Ortalamalar (médias móveis)


Uzun yД ± llardan beri kullanД ± lmakta olan teknik analizde oyuncular tarafra ± ndan y & uuml; zlerce g & ouml; sterge yaratД ± lmД ± ЕџtД ± r. BazД ± teknik g & ouml; stergeler digoerlerine g & ouml; re daha pop & uuml; ler olup, bu g & ouml; stergeler arasД ± nda hareketli ortalamalar kadar tarafsД ± z, g & uuml; venilir ve kullanД ± ЕџlД ± olanД ± azdД ± r.


Hareketli ortalamalar farklД ± bi & ccedil; imlerde kullanД ± lsa da, temelde ama & ccedil; hep aynД ± dД ± r: G & uuml; nl & uuml; k fiyat dalgalanmalarД ± nД ± ya da parazitleri d & uuml; zelterek, teknik oyuncularД ± n, finaisal varlД ± klarД ± n trendlerini izlemelerine yardД ± mcД ± olmak.


Hareketli ortalamalar, trendleri tanД ± mlayarak, oyuncularД ± n bu trendleri kendi lehlerine kullanmalarД ± nД ± ve kazan & ccedil; lД ± ± diária = m iЕџlemlerinin sayД ± sД ± nÄ ± artД ± rmalarД ± nД ± saÄџlar. Bu yazД ± yД ± okuduktan sonra, hareketli ortalamalarД ± n neden & nemml olduДџunu, nasД ± l hesaplandД ± klarД ± nД ± ve bunlarД ± ± dt satt ± m stratejilerinize dahil edebilmek i & ccedil; in neler yapmanД ± z gerektiДџini a & ccedil; Д ± k bir Еџekilde anlamД ± Еџ olacaksД ± nД ± z.


Halen s & uuml; rmekte olan trendin y & n, n & uuml; n & uuml; Belirlemek i & ccedil; in kullanД ± lan en pop & uuml; ler teknik g & ouml; stergelerden biri de hareketli ortalamalardД ± r. O seu endereço de Internet (bu yazД ± da HO olarak da kullanД ± lmД ± ЕџtД ± r), belirli sayД ± da ge & ccedil; miЕџ veri noktasД ± nД ± n ortalamasД ± alД ± narak matematiksel olarak hesaplanД ± r. Oyuncular, ± n t & uuml; m finansal piyasalarД ± n yapД ± sД ± nda var olan g & uuml; nl & uuml; k fiyat dalgalanmalarД ± na deДџil, d & uuml; zeltilmiЕџ verilere odaklanmalarД ± nД ± saДџlamak amacД ± yla, ortalama deДџerler elde edilerek grafiДџe d & k; uuml; l & uuml; r.


Hareketli ortalamanД ± n en basit hali, & ldquo; basit hareketli ortalama (BHO) & rdquo ;, belirli bir grup detџerin aritmetik ortalamasД ± alД ± narak hesaplanД ± r. & Ouml; rneДџin, 10 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalamayД ± hesaplamak i & ccedil; no filho 10 g & uuml; ne ait kapanД ± Еџ fiyatД ± nД ± n toplamД ± ± Dí Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ Ñ 10 & rsquo; a b & lt; l & uuml; n & uuml; r. Ећekil 1 & rsquo; de son 10 g & uuml; ne ait fiyatlarД ± n toplamД ± olan (110), 10 g & uuml; nl & uuml; k ortalamayД ± elde etmek i & ccedil; in, g & uuml; n sayД ± sД ± na (10) b & amp; l & uuml; nm & uuml ; Еџt & uuml; r. Oyuncunun bunun yerine 50 g & uuml; nl & uuml; k ortalamayД ± g & om; rmek istemesi halinde, hesaplama yine aynД ± Еџekilde yapД ± lacak, ancak son 50 g & uuml; ne ait fiyatlar alД ± nacaktД ± r. AЕџaДџД ± da elde edilen ortalama (11), yatД ± rД ± m aracД ± fiyatД ± nД ± n filho 10 g & uuml; ne g & al., Re nasД ± l bir d & uuml; zeyde olduДџu hakkД ± nda oyunculara bir fikir vermek amacД ± yla, filho 10 veri noktasД ± nД ± hesaba katar.


Belki de Еџimdi, teknik analistlerin neden yalnД ± zca ortalama deDyil de, "hareketli" ortalama terimini tercih ettiДџini d & uuml; Еџ & uuml; neceksiniz. Bunun yanД ± tД ±, yeni de Dezerler geldik & ccedil; e, en eski veri noktasД ± nД ± n ortalamadan & ccedil; Д ± karД ± larak, yeni veri noktalarД ± nД ± n ortalamaya katД ± lmasД ± dД ± r. Bu nedenle, gelen yeni verileri hesaba katmak amacД ± yla, veri k & uuml; mesi s & uuml; rekli & ldquo; hareket etmektedir & rdquo ;. Bu hesaplama y & nd; ntemi yalnД ± zca en g & uuml; ncel verilerin kullanД ± lmasД ± nД ± saДџlar. Ећekil 2 & rsquo; de, yeni de џ џ olan 5, veri k & uuml; mesine katД ± ldД ± ДџД ± nda, kД ± rmД ± zД ± kutucuk (filho 10 veri noktasД ± nД ± temsil etmektedir) saÄџa doДџru hareket etmekte ve son deДџer olan 15 hesaplamadan & ccedil; Д ± karД ± lmaktadД ± r. & Ccedil; ok d & uuml; Еџ & uuml; k bir deДџer olan 5 & rsquo; in, y & uuml; ksek 15 deДџerin yerini almasД ± ile birlikte, veri k & uuml; mesine ait ortalama, bekleneceДџi gibi, 11 & rsquo; den 10 & rsquo; a d & uuml; Еџmektedir.


Hareketli Ortalama Nedir?


HO detџerlerinin hesaplanmasД ± ndan sonra, noktalar birleЕџtirilerek kesintisiz bir grafik Еџekline d & uml; k & uuml; l & uuml; r ve bu grafikte bir hareketli ortalama eДџrisi oluЕџturulur. Bu eДџri, teknik oyuncular taraft ± ndan yaygД ± n olarak kullanД ± lsa da kullanД ± mД ± b & uuml; y & uuml; k farklÄ ± lД ± klar g & ouml; stermektedir (bu konuya ileride daha ayrД ± ntД ± lД ± olarak deДџineceДџiz). Ећekil 3 & gt; r & uuml; ld & uuml; Дџ & uuml; gibi, hesaplama sД ± rasД ± nda farklÄ ± s & uuml; reler kullanarak, grafiДџe birden fazla hareketli ortalama eklenebilir. Bu eДџriler ilk bakД ± Еџta dikkat daДџД ± tД ± cД ± veya kafa karД ± ЕџtД ± rД ± cД ± g & ouml; r & uuml; nebilir, ancak zaman ge & ccedil; tik & ccedil; e bunlara alД ± ЕџacaksД ± nД ± z. KД ± rmД ± zД ± eДџri 50 g & uuml; nl & uuml; k basit hareketli ortalama, mavi olan ise 100 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalamadД ± r.


ArtД ± k bir hareketli ortalamanД ± n ne olduДџunu anladД ± nД ± z ve neye benzediДџini g & ouml; rd & uuml; n & uuml; z. Ећimdi artД ± k farklÄ ± bir t & uuml; r hareketli ortalama ile tanД ± Еџabilir ve bunun & nml è џ џ џ џ џ џ џ џ џ џ џ џ џ џ..................................................................


Baset hareketli ortalamanД ± n kullanД ± mД ± oyuncular arasД ± nda olduk & ccedil; a yaygД ± n olsa da, t & uuml; m teknik g & ouml; stergelerde olduДџu gibi bu da eleЕџtirilmektedir. Bir & ccedil; ok analista, seu bir veri noktasД ± nД ± n seri i & ccedil; inde yer aldД ± ДџД ± yere bakД ± lmasД ± zД ± n, aynД ± aДџД ± rlД ± kta olduДџu gerek & ccedil; esiyle BHO & rsquo; nД ± n yararД ± nД ± nt ± NR ± RLT ± olduДџunu savunmaktadД ± r. EleЕџtiriler, yakД ± n tarihteki verilerin, eski verilere oranla daha e nemml ve sonu & ccedil; & uuml; zerinde daha etkili olduДџuna y & mlml; neliktir. Bu eleЕџtirilere yanД ± t, farklД ± t & uuml; rde yeni ortalamalar oluЕџturulmasД ± na & n, ay ayan olan analistlerden gelmektedir. Д ° & ccedil; lerinde en pop & uuml; ler olanД ± & uuml; ssel hareketli ortalama (& Uuml; HO) olmak & uuml; zere yeni hareketli ortalamalar geliЕџtirilmiЕџtir. (Daha ayrt ± ntД ± lД ± bilgi i & ccedil; in l & uuml; tfen "AДџД ± rlД ± klД ± Hareketli Ortalama ve BHO ile & Uuml; HO arasД ± ndaki fark nedir? & Quot; b & amp; l & uuml; mlerine bakД ± nД ± z) .


& Uuml; ssel Hareketli Ortalama.


& Uuml; ssel hareketli ortalama, g & uuml; ncel bilgileri daha & ccedil; ok hesaba katmaya y & mlml; nelik olarak, g & uuml; ncel fiyatlara daha & ccedil; ok aДџД ± rlД ± k veren bir hareketli ortalamadД ± r. & Uuml; HO & rsquo; yu hesaplamak i & ccedil; in kullanД ± lan karmaЕџД ± k denklemler, bir & ccedil; ok oyuncu i & ccedil; in gerekli deДџildir, & ccedil; & uuml; nk & uuml; iazД ± lД ± m paketleri bunlarД ± sizin yerinize hesaplamaktadД ± r. Ancak matematik sevenler i & ccedil; in & Uuml; HO & rsquo; nun denklemini aЕџaДџД ± da verelim:


Sizin de fark etmiЕџ olacaДџД ± nД ± z gibi & Uuml; HO & rsquo; nun ilk veri noktasД ± nД ± hesaplamak i & ccedil; em gerekli olan form & uuml; l & uuml; kullanД ± rken, & ndk; nceki & Uuml; HO detџerine gerek yoktur.


& Uuml; HO ile BHO ArasД ± ndaki Fark.


& Uuml; HO ile BHO & rsquo; nun nasД ± l hesaplandД ± ДџД ± hakkД ± nda artД ± k daha bilgili olduДџumuza g & ouml; re, bu ortalamalarД ± n arasД ± ndaki farkД ± daha yakД ± ndan inceleyebiliriz. & Uuml; HO & rsquo; nun hesaplanmasД ± nД ± daha yakД ± ndan incelediДџimizde, g & uuml; ncel veri noktalarД ± na daha & ccedil; ok odaklandД ± ДџД ± i & ccedil; in bu ortalamanД ± n aДџД ± rlД ± klД ± ortalama sД ± nД ± fД ± na girdiДџini g & r, r & uuml; r & uuml; z. Ећekil 5 & rsquo; te, seu bir ortalama i & ccedil; em ALД ± nan s & uuml; reler (15) bire bir aynД ± dД ± r, ancak & Uuml; HO deДџiЕџen fiyatlara daha & ccedil; abuk tepki verir. Fiyatlar y & uuml; kselirken & Uuml; HO & rsquo; nun daha y & uuml; ksek bir deДџer aldД ± ДџД ± na, d & uuml; Еџerken ise daha hД ± zlД ± gerilediДџine dikkat ediniz. Bu trende & ccedil; abuk tepki verme & ouml; zelliÄџi nedeniyle, & Uuml; HO oyuncular tarafra ± ndan daha & ccedil; ok tercih edilir.


FarklД ± G & uuml; n SayД ± larД ± Ne Anlama Geliyor?


Hareketli ortalamalar t & uuml; m & uuml; yle isteÄџe g & ouml; re ayarlanabilen g & ouml; stergelerdir, yani kullanД ± cД ± kullanacaДџД ± ortalama i & ccedil; in s & uuml; reyi kendisi istediДџi gibi se & ccedil; ebilir. Hareketli ortalamalarda en yaygД ± n olarak kullanД ± lan g & uuml; n sayД ± sД ± 15, 20, 30, 50, 100 ve 200 & rsquo; d & uuml; r. OrtalamayД ± hesaplamak i & ccedil; in kullanД ± lan g & uuml; n sayД ± sД ± d & uuml; Еџt & uuml; k & ccedil; e; ortalama, fiyat deДџiЕџimlerine karЕџД ± daha duyarlД ± olur. G & uuml; n sayД ± sД ± arttД ± k & ccedil; a, ortalamanД ± n duyarlД ± lД ± ДџД ± azalД ± r baЕџka bir deyiЕџle eДџri d & uuml; zlenir. Hareketli ortalamalarda kullanД ± lmak & uuml; zere belirlenmiЕџ herhangi "doДџru" bir g & uuml; n sayД ± sД ± ndan s & ouml; z etmek m & uuml; mk & uuml; n deДџildir.


Stratejiniz i & ccedil; in en uygun olan s & uuml; reyi bulmak i & ccedil; in iyi yol deneme yanД ± lma y & nml; ntemidir.


Hareketli ortalamalarД ± n temel iЕџlevleri, trendleri ve trend d & uml; n & uuml; Еџlerini saptamak, bir yatД ± rД ± m aracД ± na ait momentumun g & uuml; c & uuml; n & uuml; & lt; l & ccedil; mek ve buna destek veya diren & ccedil; Olabilecek seviyeleri belirlemektir. Bu b & ouml; l & uuml; mde, farklÄ ± g & uuml; n sayД ± largura ± ile momentumun nasД ± l izlenebileceДџini ve hareketli ortalamalarД ± n zarar stoplarД ± koymak i & ccedil; in nasД ± l yararlД ± olabileceДџini g & ouml; stereceДџiz. AyrД ± ca, hareketli ortalamalarД ±, alД ± m satД ± mlarda dikkate alД ± nmasД ± gereken yetenekleri ve kД ± sД ± tlamalarД ± na y & nml; nelik olarak inceleyeceДџiz.


Hareketli ortalamalarД ± n temel iЕџlevlerinden biri trendlerin y & nml; n & uuml; n & uuml; saptamaktД ± r. Bu y & uuml; zden hareketli ortalamalar trend; y; n & uuml; nde pozisyon almak isteyen oyuncularД ± n & ccedil; oДџu tarafД ± ndan kullanД ± lД ± r. Hareketli ortalamalar gecikmeli g & ouml; stergelerdir, yani bunlar yeni trendleri tahmin etmezler, yalnД ± zca trendler oluЕџtuktan sonra doДџrularlar. Ећekil 1, de g & gt; receДџiniz gibi, bir yatД ± rД ± m aracД ± na ait trendin yukarД ± y & nml; nl & uuml; olduДџunun varsayД ± labilmesi i & ccedil; in, fiyatД ± n hareketli ortalamanД ± n & uuml; zerinde olmasД ±, hareketli ortalamanД ± n da yukarД ± doДџru eДџimli olmasД ± gerekir. DiДџer yandan, fiyatД ± n aЕџaДџД ± eДџimli bir ortalamayД ± kД ± rmasД ±, oyuncular tarafД ± ndan aЕџaДџД ± y & nml; nl & uuml; trendin doДџrulanmasД ± i & ccedil; em kullanД ± lД ± r. Oyuncular, ± n & ccedil; oДџu, uzun pozisyonlarД ± nД ± ancak yatД ± rД ± m aracД ± nД ± n hareketli ortalamanД ± n & uuml; zerinde iЕџlem g & ouml; rmesi halinde tutmayД ± d & uuml; Еџ & uuml; n & uuml; r. Bu basit kural, trendin oyuncunun istediДџi y & nml geliЕџip geliЕџmediДџini kontrol etmek i & ccedil; em olduk & ccedil; a faydalД ± dД ± r.


ALT ± m satt ± ma yeni baЕџlayan bazД ± oyuncular, momentumun nasД ± l & cil; l & ccedil; & uuml; lebildiДџini ve hareketli ortalamanД ± n bu ama & ccedil; la nasД ± l kullanД ± labileceДџini merak ederler. Burada & nemml olan hareketli ortalamanД ± n hesaplanmasД ± nda kullanД ± lan g & uuml; n sayД ± sД ± dД ± r; & ccedil; & uuml; nk & uuml; buradaki g & uuml; n sayД ± sД ±, farklÄ ± momentum t & uuml; rleri hakkД ± nda de Dezherli bir bilgi sago. KД ± sa vadeli momentum, genelde 20 g & uuml; n ve daha kД ± sa hareketli ortalamalara bakД ± larak & lt; l & ccedil; & uuml; l & uuml; r. 20 ile 100 g & uuml; nl & uuml; k arasД ± nda hareketli ortalamalar ise, orta vadeli momentumu & lt; ccedil; mek i & ccedil; in iyi bir ara & ccedil; olarak g & r & uuml; l & uuml; r. Son olarak, 100 g & uuml; n ve & uuml; zeri g & uuml; n sayД ± sД ± kullanД ± larak hesaplanan hareketli ortalamalar uzun vadeli momentumu & lt; ccedil; mek i & ccedil; in kullanД ± lД ± r. Mantja ± ken, 15 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalama, kД ± sa vadeli momentumu & lt; l & ccedil; mek amacД ± na y & nml; nelik olarak, 200 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalamaya g & ouw; re daha uygundur.


Bir yatД ± rД ± m aracja ± na tem momentumun g & uuml; c & uuml; n & uuml; ve y & n, n & uuml; n & uuml; Belirlemek i & ccedil; in iyi y &.ml; ntemlerden biri, bir grafikte & uuml; & ccedil; farklÄ ± hareketli ortalamaya yer vermek ve bunlarД ± n & uuml; st & uuml; ste nasД ± l bir formasyon oluЕџturduДџunu incelemektir. Bu & uuml; & ccedil; hareketli ortalama i & ccedil; em genellikle, kД ± sa, orta ve uzun vadeli fiyat hareketlerini temsil etmek & uuml; zere farklÄ ± g & uuml; n sayД ± larД ± se & ccedil; ilir. Ећekil 2 & rsquo; de, kД ± sa vadeli ortalamalar, uzun vadeli ortalamanД ± n & uuml; zerinde kaldД ± ДџД ± nda ve iki ortalama ters y & mL; nde hareket ettiДџinde, g & uuml; & ccedil; l & uuml; bir yukarД ± momentum g & ouml; r & uuml; lmektedir. Diöџer yandan, kÄ ± sa vadeli ortalamalar uzun vadeli ortalamanД ± n altД ± nda kaldД ± ДџД ± nda, momentumun y & nml; n & uuml; AЕџaДџД ± doДџrudur.


Hareketli ortalamalarД ± n diДџer bir kullanД ± m alanД ± da olasД ± destek seviyelerinin belirlenmesidir. Hareketli ortalamalar ile ilgili g & ouml; zlemlerde, d & uuml; Еџ & uuml; Еџ eДџilimindeki fiyatlarД ± n genellikle & nemml bir hareketli ortalama seviyesine geldiДџinde durduДџu ve yukarД ± ya d & uml; nd & uuml; Дџ & uuml; S0 ± k & ccedil; a g & rt; r & uuml; l & uuml; r. & Ouml; rneДџin Ећekil 3 & rsquo; te, hisse fiyatД ± nД ± n en y & uuml; ksek 32 US $ seviyesini g & ouml; rd & uuml; kten sonra, gerilediДџi ve 200 g & uuml; nl & uuml; k ortalamada destek bulduДџu g & ouml; zlenmektedir. Oyuncular, ± N & ccedil; oДџu, fiyat ana hareketli ortalamadan d & nd & uuml; kten sonra, beklenen y & ndki hareketi doДџrulamak amacД ± yla baЕџka teknik g & ouml; stergeler de kullanД ± r.


Bir yatД ± rД ± m aracД ± fiyatД ±, & rnu; 200 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalama gibi, etkili bir destek seviyesinin altД ± na d & uuml; Еџt & uuml; kten sonra, bu seviyenin g & uuml; & ccedil; l & uuml; bir diren & ccedil; g & rt; revi yaptД ± ДџД ± sД ± k & ccedil; a g & ouml; zlenir. AЕџaДџД ± daki grafikte de g & ouml; r & uuml; ld & uuml; Дџ & uuml; gibi, b & ouml; yle diren & ccedil; Seviyeleri oyuncular taraft ± ndan k & acirc; r realizasyonu veya var olan pozisyonlarД ± n kapatД ± lmasД ± amacД ± yla kullanД ± lД ± r. A & ccedil; Д ± Дџa satan bir & ccedil; ok oyuncu ise bu ortalamalarД ± pozisyon a & ccedil; mak i & ccedil; in kullanД ± r, & ccedil; & uuml; nk & uuml; fiyat genellikle bu diren & ccedil; Seviyesinden d & n; nerek d & uuml; Еџ & uuml; Еџ & uuml; n & uuml; s & uuml; rd & uuml; r & uuml; r. EДџer hareketli ortalamalarД ± n altД ± nda iЕџlem g & ouml; ren bir yatД ± rД ± m aracД ± nda uzun pozisyona sahip bir yatД ± rД ± mcД ± iseniz, bu seviyeleri yakД ± ndan izlemek sizin i & ccedil; in yararlД ± olacaktД ± r, & ccedil ; & uuml; nk & uuml; bu seviyeler yatД ± rД ± mД ± nД ± zД ± n de џerini & nemml; l & ccedil; & uuml; de etkileyebilir.


Zarar StoplarД ±


Hareketli ortalamalarД ± n diren & ccedil; ve destek oluЕџturma & zu, z џ bun bun bun ± ± ± ± ± ± ± ± ± ara ara ara ara ara ara ara ara ara;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; haline getirmiЕџtir. Hareketli ortalamalarД ± n, zarar stopu emirleri i & ccedil; em stratejik seviyeleri belirleme yeteneДџi sayesinde, oyuncular zararlarΔ ± nД ± daha fazla b & uuml; y & uuml; meden kapatabilir. Ећekil 5 & gt; r & uuml; ld & uuml; Дџ & uuml; gibi, bir yatД ± rД ± m aract ± nda uzun pozisyonu olup, zarar stoplarД ± nД ± etkili ortalamalarД ± n altД ± na koymuЕџ olan oyuncular kendilerini b & uuml; y & uuml; k zararlardan korumuЕџ olurlar. Zarar stopu emirlerinin konulmasД ± nda hareketli ortalamalarД ± n kullanД ± lmasД ±, baЕџarД ± lД ± bir alД ± m satД ± m stratejisi a & ccedil; Д ± sД ± ndan hayati bir & nemml; neme sahiptir.


Hesaplamada KullanД ± lan Veriler.


Belirli bir yatД ± rД ± m aractt i & ccedil; in, & ccedil; oДџu hareketli ortalamanД ± n hesaplanmasД ± nda kapanД ± Еџ fiyatlarД ± alД ± nД ± r. Ancak, Bunun's zaman s & zm, z konusu olmadД ± ДџД ± da g & ouml; n & uuml; ne alД ± nmalД ± dД ± r. Hareketli ortalamalarД ±; A & ccedil; Д ± lД ± Еџ, en y & uuml; ksek, en d & uuml; Еџ & uuml; k veya hatta medyan fiyatlarД ± kullanarak da hesaplamak m & uuml; mk & uuml; nd & uuml; r. Bunlar, hesaplamada b & uuml; y & uuml; k bir fark yaratmasalar dahi, grafiÄџe d & ñ; k & uuml; ld & uuml; Дџ & uuml; nde yapД ± lan analizi etkileyebilecek k & uuml; & ccedil; & uuml; k farklД ± lД ± klara neden olabilir.


Uygun G & uuml; n SayД ± sД ± nД ± n BulunmasД ±


HO & rsquo; larД ± n & ccedil; oДџu, t & uuml; m ge & ccedil; erli g & uuml; nl & uuml; k fiyatlarД ± kapsayan birer ortalama olduklarД ± ndan, zaman & amp; l & ccedil; & uuml; s & uuml; n & uuml; n seu zaman g & uuml; n olmasД ± gerekli deДџildir . Hareketli ortalamalar; dakikalД ± k, saatlik, haftalД ± k, aylД ± k, & uuml; & ccedil; aylД ± k, yД ± llД ± k vb. olarak da hesaplanabilir. Bir g & uuml; n i & ccedil; i oyuncu, 50 g & uuml; nl & uuml; k bir hareketli ortalamanД ± n gelecek haftalar i & ccedil; inde oluЕџacak fiyatlarД ± natio do iLilkyyece џ џ konusu ile neden ilgilensin ki? Diöџer yandan, bir g & uuml; n i & ccedil; i oyuncu, bir yatД ± rД ± m aracД ± nД ± n son bir saat i & ccedil; inde oluЕџan fiyatlara g & ouml; re hangi seviyede olduДџu hakkД ± nda fikir edinmek amacД ± yla, 50 dakikalД ± k ortalamayД ± dikkatle izleyecektir. Hatta bazД ± oyuncular, kí ± sa vadeli momentumdaki artД ± ЕџД ± yakalamak i & ccedil; in & uuml; & ccedil; dakikalД ± k ortalamalarД ± kullanД ± rlar.


Hi & ccedil; bir Ortalama D & D; Dt; Dt; rtl & uuml; k Sonu & ccedil; Vermez.


Finans piyasalarД ± nda oi e ccedil; bir Еџey kesin deDyildir & ndash; tabii bu durum teknik g & ouml; stergeler i & ccedil; in ge geanic., erlidir. Bir yatД ± rД ± m aractt, ana hareketli ortalamasД ± ndaki desteДџinden seu seferinde yukarД ± d & amp; nm & uuml; Еџ olsaydД ±, hepimiz Еџimdiye dek & ccedil; oktan zengin olmuЕџtuk. Hareketli ortalamalarД ± kullanmanД ± n baЕџlД ± ca dezavantajlarД ± ndan biri de, yatД ± rД ± m aracД ± nД ± n belirsiz bir trendde - yani yana doДџru - seyretmesi durumunda, bariz bir trende sahip olduДџu zamanlara oranla, faydasД ± z kalmasД ± dД ± r. Ећekil 1 & gt; rd & uuml; Дџ & uuml; n & uuml; z gibi, trend yana doДџru seyrederken bir yatД ± rД ± m aracД ± nД ± n fiyatД ±, hareketli ortalamayД ± bir & ccedil; ok kez kД ± rabileceДџinden, alД ± m satД ± m yapmak g & uuml; & ccedil; leЕџir. Bu grafik, hareketli ortalamalarД ± n destek ve diren & ccedil; Zelliklerinin zaman & ccedil; џ џ џ џ џ џ џ џ da da da da da b b b b b b b Д Д................................


Fiyat Hareketlerine Tepki YeteneДџi.


ALT ± m satt ± mlARД ± sД ± rasД ± nda hareketli ortalamalarД ± kullanan oyuncular; bir yandan, hareketli ortalamanД ± n tendência de џ џ џ џ џ ik ik da da................................................................................................. KД ± sa vadeli hareketli ortalamalar, & nemml hareketlerden & nha trend deДџiЕџimlerinin saptanmasД ± nda faydalД ± olabilir; ancak bu tekniДџin olumsuz yanД ±, bu ortalamalarД ± n deДџiЕџen fiyatlara & ccedil; ok & ccedil; abuk tepki vermesi ve ortalamalarД ± n yanlД ± Еџ sinyaller vererek kД ± rД ± larak, pozisyonun kapatД ± lmasД ± na neden olabilmesidir. ALT ± m satt ± m sinyallerinin kalitesi, hesaplamada kullanД ± lan s & uuml; relere baÄџlД ± olarak b & uuml; y & uuml; k & lt; l & ccedil; & uuml; de dehџiЕџebileceДџinden, hareketli ortalama kullanД ± larak tahmin edilen hareketin doДџrulanmasД ± amacД ± yla baЕџka teknik g & ouml; stergelere de bakД ± lmasД ± e nml.


Gecikmeli & Ouml; zelliDe Dikkat.


Hareketli ortalama gecikmeli bir g & ouml; stergedir; ALT ± m satД ± m sinyali ancak fiyat bir y & ml; nde yeterli miktarda hareket edip, hareketli ortalamanД ± n tepki vermesine neden olduktan sonra verilmektedir. Bu gecikmeli & ouml; zellik, genellikle oyuncunun aleyhine & ccedil; alД ± Еџabilmekte ve en elveriЕџsiz noktada pozisyon a & ccedil; masД ± na neden olabilmektedir. & Ouml; rneДџin, kД ± sa vadeli bir hareketli ortalamanД ± n, uzun vadeli bir hareketli ortalamanД ± n & uuml; zerine & ccedil; Д ± kabilmesi i & ccedil; in, fiyatД ± n son g & uuml; nlerde y & uuml; kselmiЕџ olmasД ± gerekir & ndash; ki bir & ccedil; ok oyuncu ortalamalarД ± n bu Еџekilde yukarД ± kД ± rД ± lmasД ± nД ± bir alД ± m sinyali kullanmaktadД ± r. Burada sД ± klД ± kla yaЕџanan baЕџlД ± ca sorun, alД ± m satД ± m sinyali verilmeden & nml fiyatД ± n zaten b & uuml; y & uuml; k bir y & uuml; kseliЕџ yaЕџamД ± Еџ olmasД ± dД ± r. Ећekil 2 & rsquo; de g & ouml; receДџiniz gibi, A ♥ џ џ џ џ џ џ џ џ џ da da da da da l l l l l l kseldiДџinden yorulmuЕџ olmaktadД ± r. Bu gibi durumlarda, hareketli ortalamanД ± n gecikme & ouml; zelliДџi oyuncunun aleyhinde & ccedil; alД ± Еџmakta ve muhtemelen iЕџlemden zarar etmesine neden olur. Hareketli ortalamalar da dahil olmak & uuml; zere, alД ± m satД ± m stratejileri hakkД ± nda bilgi sahibi olmak i & ccedil; in, bu yazД ± daki izleyen b & ouml; l & uuml; me bakmanД ± zД ± & neririz.


KД ± rД ± lmalar.


KД ± rД ± lma en temel alД ± m satД ± m sinyali olup, duygularД ± devre dД ± ЕџarД ± bД ± rakmasД ± nedeniyle bir & ccedil; ok oyuncu tarafД ± ndan tercih edilen bir ara & ccedil; tД ± r. BAIXA ± CADA ± RÁRGULA ± lma tipi, bir yatД ± rД ± m aracД ± na ait fiyatД ± n, hareketli ortalamanД ± n bir tarafД ± ndan diДџer tarafuga ± na ge e ccedil; erek, diДџer tarafta kapanД ± Еџ yapmasД ± dД ± r . Fiyat seviyesi kД ± rД ± lmalarД ±, oyuncular tarafД ± ndan momentumda meydana & nemml kaymalarД ± saptamak ve pozisyon a & ccedil; mak ya da kapamak amacД ± yla temel strateji olarak kullanД ± lД ± r. Ећekil 1, de g & gt; receДџiniz gibi, fiyatД ± n bir hareketli ortalamayД ± aЕџaДџД ± kД ± rmasД ±, muhtemelen bir d & uuml; Еџ & uuml; Еџ trendinin baЕџlangД ± cД ± nД ± g & ouml; stermekte olup, bu oyuncular tarafr ± ndan & ccedil; OДџunlukla uzun pozisyonlarД ± n kapatД ± lmasД ± na y & nml; nelik bir sinyal olarak kullanД ± lД ± r. Tam tersi bir durum, yani hareketli ortalamanД ± n & uuml; zerine & ccedil; Д ± kan bir kapanД ± Еџ deДџeri de, yeni bir y & uuml; kseliЕџ trendinin baЕџlangД ± cД ± na iЕџaret edebilir.


Д ° kinci tip kД ± rД ± lma, kД ± sa vadeli bir hareketli ortalamanД ± n, uzun vadeli bir hareketli ortalamayД ± kД ± rmasД ± dД ± r. Bu sinyal, taror Oyuncular ± ndan momentumun bir y & nml; ne kayД ± p kaymadД ± ДџД ± nД ± ve ufukta g & uuml; & ccedil; l & uuml; bir hareket olup olmadД ± ДџД ± nД ± saptamak amacД ± yla kullanД ± lД ± r. KД ± sa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli ortalamayД ± yukarД ± doДџru kД ± rdД ± ДџД ± nda al sinyali verilirken, kД ± sa vadeli ortalamanД ± n uzun vadeliyi aЕџaДџД ± kД ± rmasД ± sat sinyali & uuml; retirar. AЕџaДџД ± daki grafikte de g & ouml; receДџiniz gibi, olduk & ccedil; a tarafsД ± z bir sinyal & ccedil; ok pop & uuml; lerdir.


& Uuml; & ccedil; l & uuml; KД ± rД ± lma ve Hareketli Ortalama SarmalД ±


Bir sinyali daha doДџru kД ± lmak amacД ± yla, grafiДџe baЕџka hareketli ortalamalar da eklemek m & uuml; mk & uuml; nd & uuml; r. Bir & ccedil; ok oyuncu, grafiklerine 5, 10 ve 20 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalamalarД ± koyar ve 5 g & uuml; nl & uuml; k ortalamanД ± n diДџerlerini & uuml; zerine & ccedil; Д ± kmasД ± nД ± bekler & ndash; temel alД ± m sinyali olarak da genellikle bunu kullanД ± r. 10 g & uuml; nl & uuml; k ortalamanД ± n 20 g & uuml; nl & uuml; Дџ & uuml; n & uuml; zerine & ccedil; Д ± kmasД ±, sД ± klД ± kla sinyali doДџrulamak amacД ± yla kullanД ± lД ± r, bu genellikle hatalД ± sinyal sayД ± sД ± nÄ ± azaltmaya y & mlml; nelik bir taktiktir. Hareketli ortalamalarД ± n sayД ± sД ± nД ± artД ± rmak, & uuml; & ccedil; l & uuml; kД ± rД ± lma y & nml, nteminde olduДџu gibi, bir trendin g & uuml; c & uuml; n & uuml; ve trendin devam etme olasД ± lД ± ДџД ± nД ± & lt; l & ccedil; mek amacД ± yla kullanД ± lan en iyi yolardan biridir.


Bu, aЕџaДџД ± daki soruyu g & uuml; ndeme getirmektedir: Peki, daha & ccedil; ok diga: da hareketli ortalama eklemeyi s & uuml; rd & uuml; r & uuml; rsek ne olur? Bir & ccedil; ok kiЕџi, bir hareketli ortalama yararlД ± ise, 10 veya daha & ccedil; ok diga џ do ortalama daha da yararlД ± olmalД ± dД ± r Еџeklinde d & uuml; Еџ & uuml; nmektedir. Bu, bizi hareketli ortalama sarmalΔ ± olarak bilinen tekniДџe g & rt; t & uuml; r & uuml; r. AЕџaДџД ± daki grafikte de g & ouml; r & uuml; ld & uuml; Дџ & uuml; gibi, & ccedil; ok diga o hareketli ortalama aynД ± grafik & uuml; zerine & ccedil; izilmiЕџtir ve mevcut trendin g & uuml; c & uuml; n & uuml; DeДџerlendirmek amacД ± yla kullanД ± lmaktadД ± r. Hareketli ortalamalarД ± n t & uuml; m & uuml; AynД ± y & mlm; nde hareket ediyorsa, bu trendin g & uuml; & ccedil; l & uuml; olduДџuna iЕџaret etmektedir. Trend d & n, uuml; Еџleri ise, ortalamalar kД ± rД ± larak ters y & nd; nd & uuml; klerinde doДџrulanД ± r.


KullanД ± lan farklД ± hareketli ortalama g & uuml; n sayД ± larД ± sayesinde, ortalamanД ± n deДџiЕџen koЕџullara & ccedil; abuk tepki vermesi saДџlanД ± r. OrtalamayД ± hesaplamak i & ccedil; in kullanД ± lan g & uuml; n sayД ± sД ± d & uuml; Еџt & uuml; k & ccedil; e, ortalama en k & uuml; & ccedil; & uuml; k fiyat deДџiЕџimlerine karЕџД ± dahi dahaaryarlД ± olur. En yaygД ± n olarak kullanД ± lan sarmal, 50 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalama ile baЕџlamakta ve 10 g & uuml; nl & uuml; k artД ± Еџlarla 200 g & uuml; ne kadar ulaЕџmaktadД ± r. Bu t & uuml; r ortalamalar, uzun vadeli trendleri / d & n; uuml; Еџler saptamak amacД ± yla kullanД ± lan iyi ara & ccedil; lardД ± r.


Filtre, teknik analizde, belirli bir alД ± m satД ± m iЕџleminde g & uuml; venilirliÄџi artД ± rmak amacД ± yla kullanД ± lan bir tekniktir. & Ouml; rneДџin bir & ccedil; ok yatД ± rД ± mcД ±, bir yatД ± rД ± m aracД ± nД ± almadan & n, bunun hareketli ortalamayД ± kД ± rdД ± ktan sonra en az% 10 & uuml; zerine & ccedil; Д ± kmasД ± nÄ ± bekler. Bu, kД ± rД ± lmanД ± n doДџru olup olmadД ± ДџД ± ndan emin olmaya ve hatalД ± sinyal sayД ± sД ± nД ± d & uuml; Еџ & uuml; rmeye y & mlml; nelik bir & ccedil; abadД ± r. Filtrelere & ccedil; ok baДџlД ± olmanД ± n dezavantajД ± ise, elde edilecek k & acirc; rД ± n bir kД ± smД ± ndan mahrum kalmak ve & ldquo; treni ka & ccedil; Д ± rmД ± Еџ olduДџunuz & rdquo; hissine kapД ± lmaktД ± r. Filtre i & ccedil; in kullandД ± ДџД ± nД ± z kД ± staslarД ± s & uuml; rekli olarak koЕџullara uyarladД ± k & ccedil; a, bu olumsuz its zamanla azalacaktД ± r. Ne zaman filtre uygulanmasД ± gerektiÄџine belirli sabit kurallar yoktur, bu yalnД ± zca sizin daha g & uuml; venli bir Еџekilde yatД ± rД ± m yapmanД ± zД ± saÄџlamaya y & mlml ikik ek bir ara ñ cíci


Hareketli Ortalama BandД ±


Hareketli ortalamalarД ± n kullanД ± mД ± nД ± i & ccedil; eren digoџer bir strateji de hareketli ortalama bandД ± dД ± r. Bu stratejide, hareketli ortalamanД ± n etrafД ± na, bunu her iki y & nml; ne de belirli bir y & uuml; zde oranД ± nda geniЕџleten iki bant & ccedil; izilir. & Ouml; rneДџin, aЕџaДџД ± daki grafikte 25 g & uuml; nl & uuml; k hareketli ortalamanД ± n her iki yanД ± nda% 5 & rsquo; lik bir bant oluЕџturulmuЕџtur. Oyuncular bu banda bakarak bunlarД ± n g & uuml; & ccedil; l & uuml; birer destek ve diren & ccedil; b & ouml; lgesi olarak & ccedil; alД ± ЕџД ± p & ccedil; alД ± ЕџmadД ± ДџД ± nД ± g & ouml; rebilmektedir. FiyatД ± n genellikle bu bant seviyelerinin & ccedil; evresine geldikten sonra nasД ± l y & nd; dtџiЕџtirdiДџine dikkat ediniz. BandД ± n dД ± ЕџД ± na & ccedil; Д ± kan fiyat hareketlerini bir yorulma d & nemml; nemi olarak algД ± lamak m & uuml; mk & uuml; n olup tendência oyuncular d & n; uuml; Еџ & uuml; i & ccedil; in ortadaki ortalamayД ± izlerler.


Hareketli ortalamalarД ± kullanan y & nml; ntemlerin & ccedil; oДџu bu yazД ± da ele alД ± nmД ± ЕџtД ± r, ancak bu ara & ccedil; ayrД ± ca baЕџka g & gt; stergelerin geliЕџtirilmesi i & ccedil; in kullanД ± labilir. Bu b & ouml; l & uuml; mde, tamanho bu g & ouml; stergelerin birka & ccedil; Д ± hakkД ± nda temel bilgiler sunacaДџД ± z; ancak bunlarД ± stratejinize eklemek i & ccedil; in bu konu & uuml; zerinde derinlemesine & ccedil; alД ± ЕџmanД ± z gerekir.


Hareketli OrtalamanД ± n YakД ± nsamasД ± IraksamasД ± (MACD)


Oyuncular taraft ± ndan kullanД ± lan em pop & uuml; ler teknik g & ouml; stergelerden biri de, iki hareketli ortalama arasД ± ndaki iliЕџkiyi izleyen hareketli ortalama yakД ± nsama Д ± raksama (MACD) g & ouml; stergesidir. MACD, genellikle 26 g & uuml; nl & uuml; k & uuml; ssel hareketli ortalamadan 12 g & uuml; nl & uuml; k olan & uuml; ssel hareketli ortalama & ccedil; Д ± kartД ± larak hesaplanД ± r. MACD pozitif bir degoes sahipse kД ± sa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli ortalamanД ± n & uuml; zerindedir. Daha & ndr de BelirtildiÄџi gibi, & uuml; st & uuml; stecanulan hareketli ortalamalar yukarД ± momentuma y, nelik bir g & ouml; sterge olarak kullanД ± lД ± r. Bu deDyer negatif ise, kД ± sa vadeli ortalama uzun vadeli ortalamanД ± n altД ± na inmiЕџ demektir & ndash; bu da momentumun aЕџaДџД ± y & ouml; nde olduДџuna dair bir iЕџarettir. Bir & ccedil; ok oyuncu, sД ± fД ± r & ccedil; izgisinin altД ± na inilmesini veya & uuml; zerine & ccedil; Д ± kД ± lmasД ± nД ± da izler, & ccedil; & uuml; nk & uuml; por sua vez, iki ortalamanД ± n eЕџit olduДџu konumu g & ouml; sterir (burada kД ± rД ± lma stratejisi kullanД ± lД ± r). SД ± fД ± r seviyesinin & uuml; zerine & ccedil; Д ± kД ± lmasД ± al sinyali, altД ± na inilmesi ise sat sinyali olarak kullanД ± lД ± r.


Sinyal / Tetikleme & Ccedil; izgisi.


Hareketli ortalamalarД ± n kullanД ± mД ± sadece yatД ± rД ± m aracД ± fiyatlarД ± yla sД ± nД ± rlД ± deДџildir, bu ortalamalarД ± sД ± k sД ± k deДџiЕџime uДџrayan her t & uuml; rl & uuml; Veri i & ccedil; in oluЕџturmak m & uuml; mk & uuml; nd & uuml; r. Hatta MACD gibi teknik g & ouml; stergelerin de hareketli ortalamasД ± nД ± almak m & uuml; mk & uuml; nd & uuml; r. & Ouml; rneДџin, Ећekil 1 & rsquo; deki grafiДџe, alД ± m satД ± m sinyalleri & uuml; retmeye y & nmlik olarak, MACD detџerlerine ait dokuz birimlik & Uuml; HO eklenmiЕџtir. Burada g & ouml; r & uuml; ld & uuml; Дџ & uuml; gibi, g & gt; stergenin detџeri sinyal & ccedil; izgisini (kesikli & ccedil; izgi) yukarД ± kД ± rdД ± ДџД ± nda, al sinyali, g & ouml; sterge sinyal & ccedil; izgisinin altД ± na indiДџinde ise sat sinyali & uuml; retilir. Burada, hangi g & amp; stergenin kullanД ± lmД ± Еџ olduДџundan baÄџД ± msД ± z olarak, sinyal & ccedil; izgisinin altД ± na inilmesi aynД ± Еџekilde yorumlanД ± r. Tek detџiЕџken ortalamayД ± oluЕџturmak i & ccedil; em kullanД ± lan g & uuml; n sayД ± sД ± dД ± r.


Bollinger bandД ±, hareketli ortalama bandÄ ± na benzeyen bir teknik g & ouml; sterge olup, farkД ± dД ± Еџ bantlarД ± n hesaplanmasД ± na y & nml; neliktir. Bu g & amp; stergeye ait bantlar, basit hareketli ortalama artД ± eksi iki standart sapma hesaplanarak oluЕџturulur. Genel olarak, üst banda yaklaЕџan fiyat hareketleri, yatД±rД±m aracД±nД±n aЕџД±rД± alД±m bölgesinde, alt banda doДџru olan hareketler ise, aЕџД±rД± satД±m bölgesinde olduДџu Еџeklinde yorumlanabilir. Standart sapma volatiliteyi istatistiksel olarak ölçmeye yönelik kullanД±ldД±ДџД±ndan, bu gösterge kendini piyasa koЕџullarД±na uyarlama yeteneДџine sahiptir. Artma eДџilimindeki genel volatiliteye yönelik bir erken gösterge olarak ve ani sert fiyat hareketlerini bekleyen oyuncular tarafД±ndan, bu bantlar sД±klД±kla daraltД±larak da kullanД±lmaktadД±r.


Bu yazД±mД±zda, hareketli ortalamalara dair temel konularД± ele aldД±k. Д°ЕџlediДџimiz konularД±n özeti aЕџaДџД±daki gibidir:


Hareketli ortalama en popüler ve yaygД±n olarak izlenen birkaç teknik göstergeden biridir. Hareketli ortalamalar farklД± Еџekillerde kullanД±lsa dahi, temel amaç aynД±dД±r: Günlük fiyat dalgalanmalarД±nД± ya da parazitleri düzelterek, teknik oyuncularД±n, finansal varlД±klarД±n trendlerini izlemelerine yardД±mcД± olmak. Hareketli ortalamanД±n en basit hali, "basit hareketli ortalama (BHO)" olarak adlandД±rД±lД±r. BHO, belirli bir grup deДџerin aritmetik ortalamasД± alД±narak hesaplanД±r. Üssel Hareketli Ortalama’da (ÜHO) son verilere daha çok aДџД±rlД±k verilir, çünkü birçok oyuncu bunu BHO’nun baЕџlД±ca dezavantajД± olarak görmektedir. Hareketli ortalamalarД±n temel görevleri; trendleri ve trend dönüЕџlerini saptamak ve bir yatД±rД±m aracД±na ait momentumun gücünü ölçmek ve buna destek veya direnç olabilecek seviyeleri belirlemektir. Hareketli ortalama, zarar stoplarД± için stratejik bölgeleri saptama yeteneДџi nedeniyle çok iyi bir risk yönetimi aracД±dД±r. Hareketli ortalama, yatД±rД±m aracД± fiyatД±nД±n yana doДџru hareket ettiДџi dönemlerde oldukça etkisiz olabilir. Hareketli ortalamalarД± kullanan birçok farklД± alД±m satД±m stratejisi bulunur. Bunlar arasД±nda en popüleri, hareketli ortalamalarД±n kД±rД±lmasД±dД±r. Hareketli ortalamalar, hareketli ortalama yakД±nsama Д±raksama (MACD) veya Bollinger bandД± gibi birçok baЕџka oldukça popüler teknik göstergenin oluЕџturulmasД±nda da kullanД±lД±r. Hareketli ortalamalar bir yatД±rД±mcД± olarak tüm sorunlarД±nД±za çare olmaz. Ancak akД±llД±ca kullanД±ldД±klarД±nda bunlar alД±m satД±m stratejilerinin planlanmasД± için kullanД±labilecek oldukça deДџerli araçlardД±r.


Obama'dan Kriz AdД±mД±


AltД±nda ADP TarД±mdД±ЕџД± etkisi.


& Ouml; zel sekt & rt; r tarД ± m dД ± ЕџД ± istihdam verisinin beklentilerin altД ± nda a & ccedil; Д ± klanmasД ± yla birlikte hД ± zlД ± bir y & uuml; kseliЕџ g & ouml; steren altД ± n i & ccedil; in ilk diren & ccedil; Seviyesi 1330. Bu direncin kД ± rД ± lmasД ± halinde 1346 direncine kadar y & uuml; kseliЕџ g & ouml; r & uuml; lebilir. OlasД ± geri & ccedil; ekilmelerde 1305 seviyesi ilk destek konumunda. Bu desteДџin kД ± rД ± lmasД ± halinde sД ± rasД ± yla 1290 ve 1270 destek seviyeleri takip edilebilir.


RД ° SK UYARISI: YГјksek kaldД ± ra§lД ± alД ± m satД ± m iЕџlemleri bГјyГјk oranda risk iГеermektedir. KaldД ± raç ekisi nedeniyle, dГјЕџГјk teminatla iЕџlem yapmanД ± z piyasada lehinize Г§alД ± ЕџabileceДџi gibi aleyhinize de Г§alД ± Еџabilir. BaЕџka bir deyiЕџle, kaldД ± raГ§ etkisi, tarafД ± nÄ ± za yГјksek miktarda kazanГ§lar saДџlayabileceДџi gibi yГјksek zararlara uДџramanД ± za da yol aГ§abilir. Piyasada oluЕџabilecek ters fiyat hareketleri sonucunda aracД ± kuruma yatД ± rdД ± ДџД ± nД ± z paranД ± n tГјmГјnГј kaybedebileceДџiniz olasД ± lД ± ДџД ± nД ± seu zaman gГ¶z Г¶nГјnde bulundurmalД ± sД ± nД ± z. YГјksek getiri vaatlerine hiГ§bir zaman itibar etmeyiniz. KaldД ± raçlД ± alД ± m satД ± m iЕџlemlerine iliЕџkin olarak yetkili aracД ± kuruluЕџ personelince yapД ± lacak teknik ve temel analizin kiЕџiden kiЕџiye farklД ± lД ± k gösterebileceДџini ve bu analizlerde yapД ± lan Г¶ngГ¶rГјlerin gerГ§ ekleЕџmeme olasД ± lД ± ДџД ± nД ± n seu zaman bulunduДџunu dikkate almalД ± sД ± nД ± z.


Lßtfen olabilecek bГјtГјn riskleri anladД ± ДџД ± nД ± zdan emin olun ve gerekiyorsa baДџД ± msД ± z danД ± Еџmanlardan profesyonel tavsiye ve / veya yardД ± m alД ± n. Bu sites na internet, verilen tГјm bilgiler genel niteliktedir ve mГјЕџterilerin alД ± m satД ± m kararД ± nÄ ± destekleyebilecek dГјzeyde bilgi bulunmayabilir.


Teknik Analiz.


Göstergeler.


Göstergeler grubu fiyat hareketlerinin belli matematiksel gerçekliklerinden yararlanılarak elde edilen sonuçların kati sayısal değerlerle ifade edilme şeklidir. Göstergeler neden ve sonuçları sorgulamaz. Grafik üzerine yerleştirildiklerinde belirli matematiksel hesaplamalar yöntemiyle sonuçlar doğurur ve grafiğe iliştirerek gösterir. Göstergeler fiyat hareketlerinin tarihsel sürecinde belirli baskılar altında hep aynı sonucu doğurmaya yatkın olduğu gerçeğiyle üretilmiş olup fiyatların kati değer hareketiyle şimdiki durumu ilişkilendirir.


Bunu yaparken rastlantısal ya da sezgisel odaklı sonuçlar üretmez, tamamen kesin sonuçlu matematiksel değerlerin işlem görmesiyle rakamlar elde eder ve grafikte uygun şekilde gösterir. Bu bazen fiyat üzerinde bir hareket yolu, bazen alt bölgede hacimsel bir gösterim, bazen de sınır belirteçleri şeklinde olabilir. Gösterimi ne olursa olsun, tüm göstergeler sübjektif değil, matematik gerçeklikli dayanaklar oluşturur.


Yabancı kaynaklarda ve Türkiye’de de yer yer İndikatör ismiyle anılan bu grubu bizler de Türkçe’deki genel kabul görmüş ismiyle “göstergeler” şeklinde isimlendireceğiz. Hali hazırda indikatör grubu Türkçe’leştirilen işlem platformlarında da aynı şekilde anılmaktadır. Göstergeler çok çeşitli özellikte ve farklı isimlerle işlem platformunuzda kullanıma hazır halde ilgili menüde yerini almıştır. Tanımlı herhangi bir göstergeyi çalıştığınız fiyat grafiğine yansıtmak bir tuşa basmak kadar kolaydır. Tatmin edici sonuçlar almak için gösterge gruplarını zaman içerisinde test etmeli ve yatırım tercihlerinize göre uygun şekilde kullanmalısınız. Zira göstergeler sübjektif bakış açısından arındırılmış sonuçlar ürettiğinden fiyat hareketlerini tahmin etmeniz için oldukça iyi dayanaklar oluşturabilir.


Teknik analiz yöntemlerinin vazgeçilmez yardımcıları olan göstergeler hizmet ettiği amaca yönelik olarak farklı gruplarda toplanabilir. Ancak işlem platformunda aynı menü içerisinde yer alır. Burada tek tek her bir indikatörün hangi gruplarda yer aldığını tanımlamamızın literatür gereklilikler dışında pratik olarak çok fazla bir faydası yok. Bununla beraber bazı ayrımlardan kısaca bahsetmekte de yarar görüyoruz.


Piyasadaki yön değişimini olaylar gerçekleşmeden önce haber vermeye çalışan gösterge grubuna genel olarak “öncü göstergeler” ismi verilmektedir. Bu tip göstergeler fiyatlarla talebi ilişkilendiren, hacimden yararlanan bir çok veriyi kullanabilir ve piyasadaki alım veya satım yoğunluğuna ilişkin değişimi, yani fiyatın yönünü önceden tahmin etmeye çalışır. Diğer yandan “artçı göstergeler” ise fiyata ilişkin değişen yönü teyit etmeye çalışır. Çeşitli fiyat ortalamalarını birbiriyle ilişkisi, kısa dönemin uzun dönemle karşılaştırılması gibi çok çeşitli yöntemlerle mevcut fiyat değişiminin geçici bir durum mu, yoksa uzun vadeli yeni bir başlangıç mı olduğunu anlamaya çalışır.


İşleyiş şekli açısından bakıldığında trendi ve trendin yön değiştirdiğini anlamaya çalışan “trend göstergeleri” ve fiyatın salınımlarından sonuçlar üretip alım satım noktaları tespit etmeye çalışan “osilatörler” birbiri içinde gruplandırılabilir. Nitekim bu başlıkları platformlar üzerinde gruplandırılmış olarak görmeniz mümkün.


Bir diğer gruplandırma şekli de alım-satım sinyali üretmesi açısından tanımlanabilir. Bazı göstergeler “mevcut değer 70 çizgisinin üzerine çıktıysa satış yap” gibi kati genel kabul görmüş yorumlara hizmet eder. Yatırımcının işleme gireceği noktayı tarif etmeye çalışır. Bazı göstergeler ise alım-satım sinyali üretmez, sadece mevcut durumu görsel olarak matematiksel gerçeklere sadık kalarak yorumlar ve yatırımcıya mevcut durumun değerlendirilmesi hususunda yardımcı olur. Sebebi her ne olursa olsun tek bir göstergenin alım-satım sinyali üretmesini beklemek ve buna göre yatırım stratejisi belirlemek yatırımcı için tatmin edici sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle hangi enstrümanda hangi göstergeleri nasıl kullanacağını belirlemek yatırımcı için oldukça önemli bir seçim olacaktır. Mevcut ekonomik gelişmelerin ışığında temel analiz yöntemlerine sadık kalarak teknik analiz yöntemlerini kullanmak en başarılı sonuçları doğuracaktır. Başarılı yatırımcılar temel analiz bilgisiyle yatırım yönüne karar verirken teknik analiz araçlarını yatırıma gireceği noktayı başarılı şekilde belirmek için kullanırlar. Bununla beraber sadece teknik analiz verileri ile sonuçlar üretip başarılı pozisyonlara imza atmak son derece mümkündür. Önemli olan yatırım sistemini başarılı şekilde belirleyebilmek ve uzun vadede sisteme sadık kalabilmektir.


İşlem platformumuzda kullanıma hazır çok sayıda gösterge bulunmakla beraber piyasada en çok kullanılan bazı göstergeleri size kısaca tanıtarak fikir geliştirmenize yardım edelim. Bu sayfalara sığdıramayacağımız diğer göstergeleri de zaman içerisinde tecrübe etmenizi tavsiye ederiz.


MA – Hareketli Ortalama.


Fiyatın içinde bulunduğu son X döneminin fiyat ortalamasını almak için kullanılan en temel gösterge şeklidir. Grafikte geçmişe yönelik belirli sayıdaki fiyat verisinin ortalamasını alarak şimdiki fiyat seviyesinde işaretler. Böylece şu anki fiyatın geçmişe yönelik ortalamasından ne kadar uzakta olduğu tespit edilebilir ve ortalamadan gerçekleşmiş sapma ile farklı anahtar verilerin birleştirilmesi pozisyon fikrini doğurur.


Hareketli ortalamalar kendi içinde birkaç farklı türe ayrılmaktadır. Hesaplanma şekline göre farklılık gösteren hareketli ortalama türlerinde son günlerdeki fiyat hareketlerine daha fazla ağırlık verilmesi, yoğun volatilite olan günlere daha fazla ağırlık verilmesi veya tüm günlerin eşit ağırlıklı hesaplanması gibi yöntemler bulunmaktadır.


Hareketli ortalamalar fiyat grafikleri üzerinde en çok kullanılan göstergelerden biridir. Periyot değeri kullanıcının isteğine bağlı olarak gösterge özelliklerinden değiştirilebilir ve geçmişe yönelik yapılan örnekleme sayısıyla doğru orantılı hassasiyet elde edilebilir. Bir çok yatırımcı farklı periyotlara sahip birden fazla hareketli ortalamayı grafik üzerine bindirerek ortalama çizgilerinin kesişme noktalarından sonuçlar elde etmeyi ve bunu temel veri olarak kullanmayı tercih edebilir.


Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın hareketli ortalamalar fiyat hareketinin olağan seyrinden ne kadar sapma gösterdiğini anlamanın en iyi yollarından biridir.


MACD – Moving Average Convergence Divergence.


MACD göstergesi genel yapı itibariyle kısa dönemdeki fiyat eğilimini uzun dönemdeki fiyat eğilimi ile karşılaştıran ve son dönemdeki piyasa değişimini görsel olarak grafiğe yansıtan bir göstergedir. Standart olarak 12 günlük ortalamanın 26 günlük ortalamadan çıkarılması ile elde edilen sonuç sıfır çizgisi üzerinde pozitif ve negatif yönde yükseliş çubukları ile betimlenir. Pozitif yöne kayan yükseliş çubukları boğa piyasası gücünü gösterirken negatif yöne ilerleyen yükseliş çubukları ayı piyasasının gücünü göstermektedir. Bir bakışta piyasanın değişim duyarlılığını görsel zenginlikle sunan MACD bu nedenle vazgeçilmez göstergelerden biri olmuştur.


MACD bu iki karşılaştırma dışında 9 günlük üssel ortalamayı da aynı görsel alanda histogram olarak göstermektedir. Dolayısıyla çok kısa vadedeki piyasa değişimini gösterebilmesi açısından erkenci bir gösterge görevi görür. Bu nedenle pozisyona giriş noktalarının seçiminde fazlasıyla tercih nedeni olur.


Üç farklı ortalamayı tek bir görsel alanda rahatça okunabilir formatta ilişkilendirmesi ve sonuçlar üretmesi açısından tavsiye edilen MACD standart olarak 12, 26, 9 periyotluk ortalamalarla çizilir ancak kullanıcı her üç ortalama periyodunu da isteğine göre değiştirebilir.


RSI - índice de força relativa.


1978 yılında Welles Wilder’ın Teknik Yatırım Sistemlerinde Yeni Kavramlar kitabında tanımladığı RSI, Türkçe’ye göreceli güç indexi olarak çevirilebilir. Yayınlandığı tarihten itibaren geniş yankılar uyandıran RSI bir çok yatırım platformunda sıklıkla kullanılan bir gösterge haline geldi.


İlgili enstrümanın kendi iç gücünü baz alarak matematiksel hesap yapan ve içinde bulunduğu dönemi geçmiş günlere göre değerlendiren RSI grafiğe eklendiğinde alt bölümde bir histogram şeklinde gösterilir. Dikey eksende 0 ile 100 arasında bir skalada hareket eden gösterge için 30 ve 70 fiyat seviyesinde iki sınır çizilmiştir. 30 seviyesi altında bulunan RSI fiyatla uyum sağlamayan aşırı satış talebini betimlerken, 70 seviyesi üzerine çıktığında aşırı alım talebini gösterir. Bu sayede fiyat hareketinin yön değiştireceğine ilişkin öncü bilgiler vermeye çalışır.


RSI bu hesabı yaparken belirtilen periyot içindeki günlere ait düşüşleri ve yükselişleri ayrı ayrı toplar, ortalamalarını hesaplar ve şu anki fiyat seviyesi ile karşılaştırır. Bu sayede yatırım aracının kendi iç gücüyle talebi karşılayıp karşılayamayacağını anlamaya çalışır. Geçmiş dönemdeki talepler karşısında oluşan fiyat cevabı RSI için en önemli veridir ve göstergenin temeli bu belirtilen iç güce dayalıdır. Tahmin edeceğiniz gibi her bir yatırım aracının kendisine oluşan alım veya satım taleplerine farklı boyutta fiyat hareketiyle cevap vermesi pek muhtemeldir. RSI’ın temel amacı yatırım aracının bu fiyat cevabını geçmiş günlerin ortalamasıyla anlamak ve bugünkü taleplerin yaratacağı etkiyi kestirebilmektir. Dolayısıyla RSI mevcut fiyatın talebi karşılama yetisini belirli sınırlar içinde mümkün görürken, bu sınırların dışına çıkan taleplerin aşırı olacağını ve bir süre sonra fiyatın bunu karşılayamayacağını öngörür. Bunu da yukarıda 70, aşağıda 30 sınır çizgileri ile belirtir. Bu sınırların dışına çıkan değerin kısa vadede bir değişim göstergesi olacağı kabul edilir.


RSI yukarıdaki paragrafta belirtilen haller dışında da bir takım kullanım olanaklarına sahiptir. Örneğin x miktarda bir alım talebinde fiyat y noktasına ulaştıktan birkaç gün sonra x-1 miktarda talepte y+1 fiyat noktası oluşuyorsa “negatif uyumsuzluk” ismi verilen durum oluştuğu varsayılır. Bu oluşum fiyat grafiğinde birbiri ardı sıra yükselen iki tepeciğe rağmen RSI göstergesinde alçalan iki tepecik oluşur. Bu uyumsuz görünüm fiyatların talebi karşılayamayacağının bir göstergesi sayılır.


RSI fiyat grafiğine iliştirildiği anda standart olarak 14 periyotluk ortalama hesabı ile konumlandırılır. Ancak kullanıcı dilediği ortalamayı gösterge özelliklerinden ayarlayabilir.


CCI – Commodity Channel Index.


Amerikalı analist Donald R. Lambert tarafından emtia piyasaları için geliştirilen CCI göstergesi hesaplama sistemine ilişkin yaklaşımı nedeniyle bir çok yatırım aracında rahatlıkla kullanım olanağı bulmuştur. Sistemin temeli geçmiş n dönemine ilişkin fiyat hareketlerinin ortalamasını ve sapmasını hesaplayarak günümüz fiyatının bu ortalamanın ne kadar uzağında olduğunu anlamaya çalışmaktır.


CCI bunun için seçilen periyotta geriye dönük olarak günlerin en yüksek, en düşük ve kapanış fiyatlarını toplayıp üçe böler. Diğer bir deyişle fiyatın ilgili periyottaki orta değeri alınır. Daha sonra ilgili dönemdeki tüm fiyatların toplamdaki basit aritmetik ortalaması bulunur. Bulunan bu değer her periyot için sapma göstergesi olarak kullanılır ve tüm periyotların bu ortalama değerden sapması tek tek bulunarak mutlak değerleri alınır. Nihayetinde ortaya çıkan sapma değerlerin ortalaması alındığında ilgili periyot toplamının ortalama sapması için iyi bir anahtar oluşur. Bu sayede ilgili yatırım aracının maksimum sapma eğilimini anlamak daha mümkün hale gelir.


CCI çıkan bu değeri sabit bir katsayı ile çarparak günümüz fiyatı ile değerlendirir ve ilgili alanda konumlandırır. Grafiğe eklenen gösterge alanında -100 ile +100 aralığında bulunan alan sapma için normal kabul edilirken, bu sınırların dışına çıkmış bir CCI göstergesi sapmanın yüksek olduğunun göstergesidir.


Lambert CCI göstergesinin yatay piyasalarda daha iyi sonuçlar üreteceğini öngörmüştür.


1980li yılların başında John Bollinger tarafından geliştirilen ve yazarının ismi ile anılan Bollinger Bandı fiyatın geçmişe yönelik ortalama sapma değerinin fiyatın altına ve üstüne sınır çizgileri ile tanımlanmasıyla oluşur.


Göstergenin orta kısmına çizilen basit fiyat ortalaması genellikle 20 periyottur. Bu fiyat ortalamasına +2 ve -2 sapma değerleri eklenerek üst ve alt sınır çizgileri çizilir. Böylece fiyatın olası sapma değerleri dahilinde hareket etmesi muhtemel bir kanal oluşturulur. Bu kanalın ortasında da belirttiğimiz gibi basit hareketli ortalama çizgisi bulunur.


Bollinger bandı genellikle yatay ilerleyen piyasalarda kanal sınırlarına ulaşan fiyata ilişkin alım-satım sinyali oluşturmak için kullanılabilir. Kanalın sınırına ulaşmış fiyat ortalama değerinden öngörü sınırlarına ulaşan bir sapma göstermiş demektir. Fiyat kanal dışına çıkamayıp dönüş gösterdiğinde ise kanalın diğer sınırına veya en azından ortalama seviyeye geri dönmesi düşünülebilir.


Bununla beraber trend yapan piyasalarda kanal dışına çıkan fiyat için yeni bir trend başlangıcı da öngörülebilmektedir. Kanalın dışına anlamlı miktarda çıkan fiyat ciddi bir baskı altında demektir ve hareketin devamı beklenebilir. Dolayısıyla trend başlangıcının teyidi için de Bollinger Bandı bir araç olarak kullanılabilmektedir.


Belirsizlik dönemlerinde ise Bollinger Bandı ciddi şekilde daralma göstererek yeni bir hareketin başlangıcını haber verebilir. Yönüne karar veremeyen piyasa gittikçe daralan bir üçgende hareket etmeye başladığında Bollinger Bandı da daralmaya başlar. Gittikçe daralan ve bir boğaz oluşturan bant nihayetinde kendisine geniş bir hareket alanı açarak sıçrama yapar ve yeni bir fiyat yönü oluşturur. Bu durumda sıçrama yapılan yöne hareketin devamı beklenebilir. Böylece trend başlangıcını teyit eden önemli bir gösterge şekline de dönüşebilir.


Fiyatların belirli bir süre içerisindeki değişimini yüzde olarak göstermenin en iyi yolu Momentum’dur. Özelliklerinden değiştirebileceğiniz periyot sayısı normalde standart olarak 14 tanımlı şekilde grafiğe eklenir. Geçmişe yönelik hesaplamasında fiyatın değişim hızı oransal olarak gösterilir.


Gösterge için baz değer %100’dür ve bu değer göstergenin tam ortasındaki izafi doğrudur. Bu değerden uzaklaşan gösterge aksi yönde hareket için nedenler oluşturmaya başlar. Orta seviyedeki alanından oldukça uzak noktada tepe yapıp dönen fiyatlar için alım-satım sinyali oluştuğu düşünülür. Zira bu kuvvetli değişimin fiyatların kaldırabileceğinden daha yüksek olduğu düşünülür. Dolayısıyla zirvede sat, dipte al mantığı ile pozisyon açılabileceği öngörülür. Bununla beraber pozisyon için fiyatlarında aksi istikamette hareketlenmesini beklemek yanlış olmaz.


RSI göstergesinde olduğu gibi Momentum için de negatif uyumsuzluk öngörüsü doğru şekilde kullanılabilir. Fiyat oluşumları Momentum göstergesi ile uyumsuzluk gösterdiğinde mevcut fiyat hareketinin yön değiştirmesi beklenebilir.


Stochastics göstergesi ilgili enstrümanın kapanış fiyatını belirtilen periyot içindeki fiyat aralığı ile karşılaştıran bir göstergedir. Fiyatların ilgili zaman diliminde genel yöne uygun olarak kapanacağını varsayar. Yani eğer fiyatlar yükseliyorsa enstrümanın kapanış fiyatı seçilen periyod içindeki en yüksek fiyata doğru gitme eğiliminde olacak, eğer fiyatlar düşüyorsa seçilen periyot içindeki en düşük fiyata gitme eğiliminde olacaktır.


Stochastic Osilatörü grafik üzerinde eklendiğinde birbirine bağımlı hareket eden iki tane çizgi görülür. Ana çizgi %K eğrisi olarak anılır ve kesiksiz düz çizgi ile çizilir. %D olarak adlandırılan ikinci bir çizgi ise kesikli çizgi ile gösterilmektedir. %K çizgisi yavaşlatılmış değişim değerini gösterirken %D çizgisi daha dinamik ve duyarlı bir hat oluşturur.


Son kapanış fiyatı ile son beş günün en düşük fiyatı arasındaki fark en yüksek değerle en düşük değer arasındaki farka bölünür. Çıkan sonuç 100 ile çarpılarak yüzde değerine eşleştirilir. %K değeri bu şekilde hesaplanır.


%D eğrisi ise %K eğrisinin dönem içindeki hareketli ortalamasını tasvir etmektedir.


Bu iki eğri arasındaki ilişki fiyatların eğilimi hakkında ipucu verdiğinden hareketle alım-satım sinyalleri oluşturulmaya çalışılır. Öngörülen alım-satım sinyalleri şu şekilde betimlenebilir:


Stochastic +20 seviyesini yukarı keserse alış Stochastic +80 seviyesini aşağı keserse satış Stochastic %D’yi yukarı keserse alış Stochastic %D’yi aşağı keserse satış.


Volume göstergesi ilgili yatırım aracının işlem hacmine ilişkin iki farklı ortalamasının arasındaki farkını gösteren bir tablo sunar. Grafiğe ilave edildiğinde alt bölümde yükselen çubuklar şeklindeki görünümünü oluşturur. Yükselen bir alım hacmi için yeşil, yükselen bir satış hacmi için kırmızı veri çubuğu hacimle doğru orantılı uzunlukta fiyatın altındaki yerini alır. İlgili veri çubuğu sıfır tabanından ne kadar ileriye uzanırsa kısa vadeli değişimin uzun vadeli değişime oranla o kadar fazla olduğu anlaşılır.


Volume göstergesi osilatör grubunda en çok kullanılan araçlardan biridir. Fiyatların ilerleyiş hızı ile doğru orantılı olarak yönü destekler renkte ve uzunlukta olması gelişimin sağlıklı olduğunu gösterir. Fiyatların yükselirken volume çubuğunun satış ağırlıklı görünüm alması fiyatlarla talep arasında negatif bir ilişkiye işaret eder ve bu ters oranlı gelişim güvenilmez bir gelişim için fiyat dönüşünün habercisi olabilir.


Yatırımcıların ralli diye tabir ettiği hızlı fiyat hareketlerinde işlem hacminin, yani volume’ün de bunu destekler şekilde yükselmesi beklenir. Fiyat hareketi ivmesini kaybetmeden ilerlediği halde işlem hacmi gittikçe düşüyorsa bu durum yatırımcının piyasa yönünü tekrar sorgulaması gerektiği anlamına gelir. Zira sağlıklı bir fiyat hareketinde işlem hacmi fiyatları destekler nitelikte ve nicelikte olmalıdır.


RSI göstergesini teknik analizcilere kazandıran Welles Wilder’ın bir diğer önemli çalışması da SAR göstergesidir. Stop And Reversal (Dur ve Geri dön) tümcesinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş göstergenin grafik üzerinde okunması da oldukça kolaydır. Trendi takip eden noktasal ifade dizisi fiyatın altındayken üstüne çıktığında satış sinyali, üstündeyken altına indiğinde alım sinyali verdiği varsayılır. Wilder bu göstergeyi sürekli alım satım yapan bir otomatik ticaret sisteminin parçası olarak tasarlamıştı. Açıklamasında gösterge yer değiştirdiği anda bir önceki pozisyonu kapatarak aksi yönde yeni bir pozisyon açılması gerektiğinden bahsetmiştir. Yani sürekli bir ticaret döngüsü içerisinde pozisyonlar birbiri ardına kapatılıp açılır.


SAR göstergesi trend yapan piyasalarda nispeten başarılı sonuçlar vermesine rağmen yatay seyreden piyasalarda oldukça hatalı sonuçlar üretebilir. Bu nedenle SAR göstergesini yatırım aracına uygulamadan önce özellikle trendin gücünü ölçen bir gösterge grubuyla trendin mevcudiyeti ve hızının ölçülmesi yararlı olabilir.


SAR değerinin hesaplanması kendi içerisinde nispeten uzunca bir hesaplama gerektirir.


SAR’ın formülü ise şu şekilde hesaplanmaktadır:


SARn+1 = SARn + α(EP-SARn)


SARn değeri mevcut fiyatı, SARn+1 değeri ise bir sonraki periyot için belirlenen fiyatı temsil eder. EP (extreme point) değeri ise mevcut fiyat akışının ulaşabildiği en uzak noktayı ifade eder. Yükselen bir piyasa için en yüksek değer, düşen bir piyasa için en düşük değer EP değişkeni için atanan değerdir. Formüldeki α değeri ise işin anahtarı olup trendin hızlanma ivmesini yakalamak için kullanılan adım değeridir. Göstergeyi eklerken veya ekledikten sonra özelliklerinden değiştirebileceğiniz adım değeri SAR’ın piyasayı ne kadar uzaktan gözleyeceği anlamına gelir. Bu değişkeni ne kadar düşürürseniz SAR noktası fiyata o kadar yaklaşır ve yer değiştirme olanağı o kadar yükselir. Ancak kısa vadeli piyasa hareketlerinden etkilenip yanlış sinyal verme ihtimali de o derece artar. Wilder yaptığı analiz çalışmalarında 0,02 adım değerini standart olarak uygun görmüştür.


ÐCRETSİZ DENEME HESABI.


SANAL PARA İLE PRATİK YAPIN!


Evinizin konforunda online eğitimlere katılın!


Düşük spreadler, ECN hesap ve Mikro lot ile işlem.


canlı görüşme başlatın.


Soru Sorun veya bilgi alın.


en kısa sürede sizi arayalım.


Geniş Yetkili Aracı Kurum.


"En Yüksek İşlem Hacmi" Ödülü.


TSPB Sermaye Piyasaları 2018 Ödülleri.


"En İyi Emir İletimi" Ödülü.


Forex Report Magazine 2018 Ödülleri.


"En İyi Forex Aracı Kurumu"


Capital Finance Int. 2017 Ödülleri.


"En İyi Forex Markası"


Global Brands Magazine 2017 Ödülleri.


"Türkiye'nin En İyi Forex Aracı Kurumu"


Prêmios financeiros 2018 Ödülleri.


"Türkiye'nin En İyi Yeni Forex Aracı Kurumu" Ödülü.


Global Banking and Finance Review 2018 Ödülleri.


Eski Büyükdere Cad. Park Plaza. Não: 14 Kat: 14 Maslak - Sarıyer / İstanbul - TÜRKİYE.


Adalet Mahallesi Manas Bulvarı No: 39 Folkart Towers B Kule Kat: 34 - Bayraklı / İzmir - TÜRKİYE.


Gazi Osman Paşa Mah. Yeni İzmir Yolu 2. Km. Não: 21, Altıeylül / Balıkesir - TÜRKİYE.


SOSYAL MEDYA'DA GCM.


Forex ve CFD (contratos para diferenças) ticareti yüksek oranda kayıp riski içerir ve its yatırımcı için uygun olmayabilir.


"Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risco ve getiri tercihleri ​​dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri ise yatırım danışmanlığı kapsamında olmayıp genel niteliktedir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak Yatırım Karari verilmesi mali durumunuz ile risco ve getiri tercihlerinize uygun Sonuçlar doğurmayabilir.” "Eğitim içeriği veya Tanıtım sayfalarındaki bilgilerin kullanılması sonucu yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve / veya dolaylı zararlardan, maddi ve manevi zararlardan, yoksun kalınan kardan ve Üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan GCM Menkul Kıymetler A. Ş. hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. "


Hareketli Ortalamalar Nedir? Piyasalar İçin Önemi.


Hareketli ortalamalar birçok formatta karşımıza çıksa da, ortak yönleri trendi belirleme ve trendi takip etmede birleşiyor. Buha da tradição alemã, tela da linda, bir görünüm sağlamasına yardımcı oluyor. Trendi tanımlamak, hareketli ortalamaların başarılı işlem istatistiğini artırabilmelerindeki en önemli unsur olarak göze çarpıyor.


Hesaplamalarına göre değişse de, hangi tür hareketli ortalama olursa olsun, hesaplamada kullanılan veriler geçmiş fiyat hareketlerinin ortalamalarından oluşmaktadır. Hareketli ortalamaların nasıl hesaplandığını grafiklerdeki kullanımı ve yorumunu paylaşalım.


Baset hareketli Ortalama nedir ve nasıl hesaplanır?


Aşağıda, X varlık fiyatının son 10 gün içerisinde gördüğü kapanış fiyatları bulunuyor;


10 gün önce 2,50.


Bu fiyatlamalar doğrultusunda, 10 günlük SMA'nın güncel değerine ulaşmak için yukarıdaki değerleri toplayıp gün sayısına bölüyoruz.


2,50 + 2,40 + 3,00 + 2,00 + 1,50 + 2,90 + 1,70 + 2,10 + 2,70 + 2,80 = 2,36 (10 günlük SMA değeri)


Yatırımcı bu değeri 100 günlük SMA üzerinde görmek istediğinde, gerekli değeri girer. Bunun sonucunda, önceki 100 günn kapanış değerlerinin aritmetik ortalaması karşımıza çıkar.


"Ortalama" kelimesinin indikatöre ne şekilde yerleştiğini bu şekilde açıkladık. İlerleyen kısımda hesaplama çeşitlerine de değineceğiz. Ancak önce "hareketli" ibaresinin neden kullanıldığını anlamakta fayda var. Fiyat sürekli ileri doğru hareket eden bir unsur. Yani biz 10 günlük SMA kullandığımızda, sürekli eeni bir dados, eeni bir fiyat karşımıza çıkar ve bunun da ortalamasının alınması, ancak 10 günlük periyodun bozulmaması gerekmektedir. İşte hareketli ortalamalar kısmındaki "hareketli" ibaresi, sürekli güncellenme özelliği nedeniyle yer almaktadır. Şöyle ki;


Yine 10 günlük SMA üzerinden ve aynı örnekten ilerleyelim.


10 gün önce 2,50.


Bu örnekten hatırlayacak olursak 10 günlük SMA 2,36'ydı. Peki, bir gün sonrasını düşünerek yeni bir kapanış fiyatı eklersek ne olur?


11 gün önce 2,50 è En eski veri hesaplamadan çıkarılır.


10 gün önce 2,40.


1 gün önce 3,20 è Son kapanış hesaplamaya dahil edilir.


Yeni dataya göre hesaplama yaparsak;


2,50 + 2,40 + 3,00 + 2,00 + 1,50 + 2,90 + 1,70 + 2,10 + 2,70 + 2,80 + 3,20 = 2,43 10 Günlük SMA Güncel değeri.


Hareketli Ortalama Grafikte Nasıl Görünür?


Hareketli ortalamanın yapısı ve görünümünü anladıktan sonra, indikatörün türleri üzerinde durmak gerekiyor. Türler arasındaki farklılıkların bilinmesi, ortalamaların verimli kullanılabilmesi açısından önemlidir.


SMA'lar piyasada yoğun olarak kullanılsa da, seu indikatör gibi zayıf yanları bulunuyor. Yatırım seçenekleri arasındaki düşünce farklılığında bir kısım, son fiyatlamaların daha önemli olduğunu kanısındayken, SMA kapsamı içindeki tüm fiyatlamaların aynı öneme sahip olduğu görülmektedir. Bu eleştiriye bağlı olarak, hareketli ortalamaların türleri ortaya çıkmıştır. Bunlar;


& # 8211; Üssel Hareketli Ortalama.


& # 8211; Ağırlıklı Hareketli Ortalama.


& # 8211; Düzeltilmiş Hareketli Ortalamadır.


Yoğun olarak kullanılan hareketli ortalamalar Basit ve Üssel olmakla birlikte, kullanım çeşitliliğine bağlı olarak ihtiyaç duyulabilmesi nedeniyle tüm türleri incelemekte fayda var.


& # 8211; Üssel Hareketi Ortalama (Exponential Moving Average - EMA)


EMA'lar, hareketli ortalamaların son fiyat hareketlerine ağırlık vererek yeni gelişmelere karşı daha hassas tepki verebilen halleridir. Hesaplanması çoğu yatırımcı için karmaşık ve gereksiz gelebilir. Çünkü işlem platformlarında periyot değerini girmek yeterli olabiliyor. Ancak yine de bilmek isteyenler için formül;


EMA= [ Fiyat x 2 ] + [ Önceki EMA x 1- 2 ]


1 + Periyot sayısı 1 + Periyot sayısı.


Bu formülü uygularken, “Önceki EMA” ibaresi dikkatinizi çekebilir. Bu sorun, önce basit hareketli ortalamanın uygulanması ve sonrasında yukarıdaki formüle göre ilerlenmesiyle çözülecektir.


Yukarıdaki Altın grafiğinde, 100 haftalık üssel hareketli ortalamanın uzun süre boyunca yükseliş trendini desteklemesinin ardından, kırılmasıyla birlikte düşüş eğiliminin ön plana çıktığı görülüyor.


EMA ve SMA Arasındaki Fark.


Yukarıda, Altın fiyatının aylık grafik içerisindeki hareketleri görülüyor. 50 aylık SMA (Kırmızı) ve 50 aylık EMA (Mavi) gerek yükseliş gerek düşüş trendlerini takipte başarılı olmuş. Ancak yükselişlerde EMA'nın daha hassas bir şekilde fiyatı daha yakından takip etme eğilimi dikkat çekiyor. En hassas kısım ise, fiyatın hareketli ortalamaları kırarak dönüş gerçekleştirdiği süreçte, en hızlı tepkiyi EMA’nın veriyor oluşu. Dikkat edildiyse, SMA hala tepkisini göstermeye çalışıyor. Ancak ela iki göstergenin de, trendi belirlemede oldukça başarılı olduğu söylenebilir.


& # 8211; Awwirlıklı Hareketli Ortalama (média móvel linear ponderada - LMA)


Üssel hareketli ortalamaya benzer yapıdaki LMA’lar, ilgili periyodun her kademesinde son veriye daha fazla ağırlık vererek hesaplamasını gerçekleştirir. 10 minutos de duração do check-in: LMA'dan örnek verecek olursak, bugunün kapanış fiyatı 10 ile çarpılırken, dünün kapanış fiyatı 9, önceki günün kapanış fiyatı 8'le çarpılarak bu şekilde devam eder. Son olarak, son gün en önemli, ilk gün en önemsiz şeklinde bir sıralama oluşur.


Yukarıdaki grafikte, 150 günlük ağırlıklı hareketli ortalamanın USDTRY paritesindeki yükseliş trendini desteklediği bölgeler görülebilir.


SMMA'lar EMA'ya nazaran hassasiyeti daha düşük olan ortalama türleridir. Hesaplanmasında kullanılabilecek en pratik yöntemin belirlenebilmesi için öncelikle birlikte karşılaştırma yapabiliriz.


50 periyotluk EMA = 25 periyotluk SMMA.


100 periyotluk EMA = 50 periyotluk SMMA.


200 periyotluk EMA = 100 periyotluk SMMA.


Bu eşitlikler aslında SMMA’nın neden daha az tercih edildiğini de gösteriyor. SMMA periyot sayısını 2 ile çarptığınızda doğrudan aynı sonuca götürecek EMA seviyesini görebilirsiniz ve formülün tersini uygulayarak SMMA'ya ulaşabilirsiniz. Bu yüzden SMMA hesaplanmasında EMA formülü kullanımı en kolay yol olarak görülüyor.


Yukarıdaki grafikte, 150 saatlik düzeltilmiş hareketli ortalamanın EURTRY paritesinde desteklediği dikkat çekici yükseliş trendi görülebilir.


Periyotlar Seçimi Neyi Değiştirir?


Yazımızın önceki kısımlarında belirttiğimiz üzere, periyot seçimi yaptığımızda önceki kaç mumu dikkate almamız gerektiğine karar vermiş oluruz. Genel olarak piyasa kullanımı yoğun olan periyotlar 50, 100 ve 200 olarak karşımıza çıkmakla birlikte, bu karar ç ol................................................................. Periyot de acordo com o kadar küçülürse, hareketli ortala fiyat hareketlerine karşı o kadar hassaslaşır. Periyot yükseldikçe, hassasiyet düşer. Bu kullanımda doğru veya yanlış bir karardan ziyade, hangi zaman diliminde hangi periyodun uygun olduğu geçmişe yönelik denemelerle görülebilir. Karar vermede en iyi yol, seçtiğiniz enstrümanda daha önceki dönemlerde ve mevcut trendde en iyi tepki ve takibi hangi ortalamanın verdiğinin test edilmesidir.


Bu yazımızda, finans piyasalarında trend takibi için en kritik göstergelerden hareketli ortalamanın yapısı ve türleri üzerinde durduk. Bir sonraki yazımızda ise hareketli ortalamaların nasıl kullanılabileceğine ilişkin bilgi vermeye çalışacağız.


Forex hesap taşıma ve pozisyon aktarma işlemleri.


Türk Forex piyasasında Forex eatırımcısının haklarının korunması ve güvenilir Piyasa koşullarında işlem yapılması Sermaye Piy. Devamı.


Aysel Aydemir / Kurumsal İçerik Yönetmeni.


Endeks Nedir? Başlıca Önemli Endeksler.


Borsa performanslarını izlenmesi amacıyla oluşturulan endeksler borsaların en çok işlem gören enstrümanları arasında özellikl. Devamı.


Aysel Aydemir / Kurumsal İçerik Yönetmeni.


Hisse senetlerine yatırım nasıl yapılır ve hangi yatırımcı tipine uygundur?


Günümüz yatırımcılarının risk ve getiri beklentilerine göre şekillenen hisse senetlerinden türetilen yeni nesil finansal enst. Devamı.


Aysel Aydemir / Kurumsal İçerik Yönetmeni.


Forex'te GAP Nedir?


Yatırım dünyasındaki ürünlerle ve fiyat grafikleri ile yeni tanışan birisi zaman zaman grafiklerde gerçekleşen boşluklara anl. Devamı.


Adil ALTAŞ / Eğitim Koordinatörü.


Bakır emtiasına nasıl yatırım yapılır? İşlem örneği.


Forex piyasasının en çok işlem gören yatırım enstrümanları arasında yer alan bakır, global ekonominin önemli girdilerindendir. Devamı.


Aysel Aydemir / Kurumsal İçerik Yönetmeni.


Arbitraj Nedir ve Bir Yatırım Fırsatı Olabilir Mi?


Arbitraj, aynı finansal ürünlerin veya menkul kıymetlerin farklı piyasalarda veya ülkelerde fiyat farklılıklarından faydalanm. Devamı.


Aysel Aydemir / Kurumsal İçerik Yönetmeni.


ÐCRETSİZ DENEME HESABI.


SANAL PARA İLE PRATİK YAPIN!


Evinizin konforunda online eğitimlere katılın!


Düşük spreadler, ECN hesap ve Mikro lot ile işlem.


canlı görüşme başlatın.


Soru Sorun veya bilgi alın.


en kısa sürede sizi arayalım.


Geniş Yetkili Aracı Kurum.


"En Yüksek İşlem Hacmi" Ödülü.


TSPB Sermaye Piyasaları 2018 Ödülleri.


"En İyi Emir İletimi" Ödülü.


Forex Report Magazine 2018 Ödülleri.


"En İyi Forex Aracı Kurumu"


Capital Finance Int. 2017 Ödülleri.


"En İyi Forex Markası"


Global Brands Magazine 2017 Ödülleri.


"Türkiye'nin En İyi Forex Aracı Kurumu"


Prêmios financeiros 2018 Ödülleri.


"Türkiye'nin En İyi Yeni Forex Aracı Kurumu" Ödülü.


Global Banking and Finance Review 2018 Ödülleri.


Eski Büyükdere Cad. Park Plaza. Não: 14 Kat: 14 Maslak - Sarıyer / İstanbul - TÜRKİYE.


Adalet Mahallesi Manas Bulvarı No: 39 Folkart Towers B Kule Kat: 34 - Bayraklı / İzmir - TÜRKİYE.


Gazi Osman Paşa Mah. Yeni İzmir Yolu 2. Km. Não: 21, Altıeylül / Balıkesir - TÜRKİYE.


SOSYAL MEDYA'DA GCM.


Forex ve CFD (contratos para diferenças) ticareti yüksek oranda kayıp riski içerir ve its yatırımcı için uygun olmayabilir.


"Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risco ve getiri tercihleri ​​dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri ise yatırım danışmanlığı kapsamında olmayıp genel niteliktedir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak Yatırım Karari verilmesi mali durumunuz ile risco ve getiri tercihlerinize uygun Sonuçlar doğurmayabilir.” "Eğitim içeriği veya Tanıtım sayfalarındaki bilgilerin kullanılması sonucu yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve / veya dolaylı zararlardan, maddi ve manevi zararlardan, yoksun kalınan kardan ve Üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan GCM Menkul Kıymetler A. Ş. hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. "


Hareketli Ortalamalar Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?


Hareketli ortalama indikatörü, yatırım aracının fiyatını belli bir zaman dilimi içerisindeki ortalamasını gösterir. Ortalama; belli bir günde yaşanan fiyatların toplanarak, o gün sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Hareketli ortalama; piyasa içerisinde arz ile talep üzerinde gerçekleşen tercihlerin, alış – satışlara nasıl ve hangi yönde yansıdığını, bu yansımanın da ne şiddette gerçekleştiğini yatırımcıya söyler. Teknik analiz içerisinde yer alan bu indikatör, yatırımcılar tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanımdaki amaç fiyatların trend yönlerini belirlemektir.


Doğru bir şekilde yapılan hareketli ortalama analizi yatırımcılara çok bilgi verir. Fiyatların şuan ki trendin yönünde gerçekleşmesi ihtimal bir değişikliği, yatırım araçları işlemlerinde ne zaman pozisyon açmamız ya da kapatmamız gerektiğini ciddi bir doğrulukla göstermektedir. Bu işlem yapılırken geçmişte yaşanan fiyatların, gelecekte yaşanacak fiyatlar ile ilgili bir bağlantısının olduğu varsayılır. Ortalamanın kullanılması için karar vermeniz gereken üç durum mevcuttur. Bunlar; kullanılacak veri tipi, zaman aralığı ve hesaplama yöntemidir. Kullanmayı düşündüğünüz değişkenlerden her biri farklı sonuçlar almanıza neden olabilir. Bu sebeple bunun kararını vermeniz önemlidir.


Hareketli ortalamalarda kullanabileceğiniz 5 çeşit yöntem mevcuttur. Bu yöntemler; basit hareketli ortalama, üssel hareketli ortalama, üçgensel hareketli ortalama, ağırlıklı hareketli ortalama ve değişken ağırlıklı ortalamadır.


Basit Hareketli Ortalama.


Bu yöntem her günü aynı önem düzeyinde görür. Bu sebeple hesaplaması da oldukça basittir. Belirlediğiniz zaman aralığının kapanış fiyatları toplamını, zaman sayısına bölerek bulur. Örneğin 5 günlük kapanış fiyatlarının toplamını 5’e bölersiniz. Çıkan sonuçta 5 günlük hareketli ortalamayı verir.


Basit hareketli ortalamanın eksikliği ise her güne aynı derece önem vermesidir. Bu durumda piyasada değişebilecek koşulların göz ardı edilmesine neden olur. Yani 1. günde oluşan piyasa şartları ile 2. günde oluşan piyasa şartları aynı değildir. Basit hareketli ortalama bunların aynı olduğunu varsayar. Bu sebeple ortalama yöntemi, uzun vadeli hesaplamalarda çok fazla etkili olmamaktadır.


Basit Hareketli Ortalama=(Gün Sayısı Kadar Kapanış Fiyatları Toplamı) ⁄ (Gün sayısı)


Ağırlıklı Hareketli Ortalama.


Bu hareketli ortalama basit hareketli ortalamadaki gibi her güne eşit önem vermez. Bu yöntemde son günlerde yaşanan fiyatların önemi, ilk günlere daha fazladır. Ağırlıklı hareketli ortalama yöntemi, basit hareketli ortalamada olduğu gibi kısa dönem analizler için daha uygundur. Ortalamayı yapacağınız gün sayısını belirlersiniz. Bu günün 10 olduğunu düşünelim. Bugünün kapanış fiyatı, ortalaması alınacak gün sayısıyla yani 10 ile çarpılır. Dünün kapanış fiyatı yani bu durumda gün sayısı 9. gün olur. Bir önceki yani 8. günün kapanış fiyatı ile çarpılır. Bu işlem ilk güne kadar bu şekilde gerçekleştirilir. Böylelikle ağırlıklı kapanış fiyatlarının toplam değeri elde edilir. Aynı şekilde 1. günden 9. gün sonuna kadar kapanış fiyatları toplanır. Bunun sonucunda da toplam ağırlık değeri bulunur. Son olarak ağırlıklı kapanış fiyatları toplamı, toplam ağırlık değerine bölünür. Ortaya çıkan sonuç ağırlıklı hareketli ortalamadır.


n=Gün sayısındaki kapanış fiyatları.


Üssel Hareketli Ortalama.


Üssel hareketli ortalama sayesinde uzun vadeli hesaplamalarda yapmak mümkündür. Ağırlıklı ortalama yönteminin biraz daha geliştirilmiş şeklidir. Ağırlıklı ortalama gibi son günlere önem verir fakat hesaplama yönteminde üssel bir veri kullanır. Bu hesaplama tüm mevcut durumlardaki verilerin kullanılmasını sağlar. Üssel hareketli ortalamanın hesaplanması sonucu çıkan veriler daha sağlıklı belirlemeler yapmaktadır.


Üssel hareketli ortalamayı hesaplamak için belir bir zaman dilimi belirlersiniz. Bu zaman dilimi için 50 gün diyelim. 2 ile seçilen zaman dilimi bölünür. Sonuç 0,04 çıkar ve bu bize üssel veriyi verir. Sonrasında basit hareketli ortalama alınır. 50 gün içerisindeki kapanış fiyatlarının toplamı 2000 olsun. 2000/50 den 40 çıkar. Bugünün kapanış fiyatı da 60 olsun. Bu durumda bugünkü kapanış fiyatından basit ortalama sonucu çıkarılır ve üssel veriye bölünür. Sonrasında çıkan rakam tekrar basit hareketli ortalama toplanır. Böylelikle o gün için üssel hareketli ortalamayı bulmuş olursunuz. bundan sonraki yapacağınız işlemlerde basit hareketli ortalama yerine bir önceki günün üssel hareketli ortalamasını kullanırsınız.


50 günlük basit hareketli ortalama= 40.


Üssel Hareketli Ortalama= 40,8.


Diğer gün için hesaplama yaparsak;


Bir önceki gün üssel hareketli ortalama= 40,8.


Üssel Hareketli Ortalama= 41,768.


Her geçen gün için bir önceki günün üssel hareketli ortalama değerini alırsınız. Böylelikle ulaştığınız fiyatlar daha gerçeğe yakın olabilmektedir.


Üçgensel Hareketli Ortalama.


Üçgensel hareketli ortalama yöntemi daha hassas arayışlar içerisine girilmesiyle çıkmıştır. Bu yöntemde belirlenen zaman periyodunun ortasına denk gelen yerlerine daha fazla önem verilmesi ile ortaya çıkmıştır. Örneğin 15 günlük üçgensel hareketli ortalama alınacaksa eğer 6, 7, 8 günlerine daha fazla ağırlık verilmektedir.


Değişken Hareketli Ortalama.


Değişken hareketli ortalamada üssel hareketli ortalamaya benzemektedir. Üssel hareketli ortalamadan farkı; fiyatlarda gerçekleşebilecek sıkışmalar doğrultusunda, kullanılan diğer ortalamaların yanlış sonuçlar vermesine dikkat çekerek daha doğru sonuç vermeye yarayan yöntemdir. Hesaplanış şekline bakacak olursak;


Yüzde oranı= üssel hesaplamasının aynısı ile bulunur.


Dalgalanma oranı= Fiyatlarda yaşanan dalgalanma oranı.


D. H. O. = (Yüzde O. * Dalgalanma O. * Kapanış Fiyatı) + (1 – Y. O. * Dünkü D. H.O.)


Bu sayede değişken hareketli ortalamayı bulur ve işlemlerinizin yönüne karar verebilirsiniz.


Sonuç olarak; hareketli ortalamalardan herhangi birini kullandığınızda işlemlerinizin seyri hakkında bilgilendirmeler verir. Bu ortalamalar grafikler üzerinde istediğiniz zaman aralığını ya da yöntemi aynı anda kullanabilirsiniz. İşlemlerinizde aynı anda kullandığınız farklı yöntemlerin çizgileri, kesiştiği noktalarda alım ve satım sinyali verdiği şeklinde söylenebilir. Tek bir yöntem ve çizgi kullanıyorsanız eğer çizginin üzerinde bulunuyorsa alış, çizginin altında bulunuyorsa satış yapılması anlamında sinyaller verdiğini söyleyebiliriz. Hareketli ortalama çizgileri, grafikler üzerindeki destek ve direnç noktaları olarak da kullanılmaktadırlar. Grafiklerde ikili çizgi kullanıyorsanız eğer hızlı ortalama yavaş ortalamayı yukarı şeklinde kesiyorsa alış yapacağınız anlamına gelir. Eğer aşağı yönlü kesiyorsa da satış yapacağınız anlamına gelir.


Hareketli ortalama yöntemlerini piyasalar içerisinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Yatırım yapmak için kullandığınız platformlar üzerinde sadece belirlemek istediğiniz değerleri seçerek, sonuçların önünüze gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu sebeple işlemlerinizde kullanacağınız yöntemleri ve verileri belirlemek yeterlidir.


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.


Hareketli Ortalamalar Grafikleri Nasıl Yorumlanır?


Uluslararası ticari faaliyetlerin ekonomik anlamda da kürselleşmeye başlayan dünya sistemi nedeni ile artış göstermesi, yatırımcıların sermayelerini kürsel finans piyasalarında değerlendirmesi için zemin hazırlıyor. Kürsel pazarlar yüksek kar oranları ile işlem gerçekleştirmeye el verişli bir yapıya sahip olmalarına karşın, emtia veya parite üzerine etkili olan pek çok dinamik nedeni ile özellikle uzun vadeli öngörülerin gerçekleştirmesini oldukça güç bir hale getiriyor.


Forex piyasasında emtia ve paritelerin geçmiş grafikleri incelendiğinde fark edileceği üzere, yatırım araçları belirli periyodik hareketler izlemektedir. Bunun nedeni ekonomi politikaları ve piyasa trendlerinin enstrümanları belirli bir band içerisinde tutmaya yönelik oluşturulmasıdır. Hareketli ortalama grafikleri, geçmiş döneme ait kapanış değerlerinin belirli bir zaman periyodunda ki ortalamalarının alınması ile oluşturulur ve bu nedenle Forex stratejileri belirlerken oldukça etkili bir rehber görevi görmektedir.


Yatırımcılar hareketli ortalamalar grafiklerini işlem platformları aracılığı ile kolaylıkla grafik ekranları üzerinde uygulayabilmektedir. Peki hareketli ortalama grafikleri ne şekilde oluşturulmalıdır ve hareketli ortalamalar grafikleri nasıl yorumlanır?


Hareketli ortalamalar grafikleri, yatırımcıların risk oranları ve kar elde etmek istedikleri süreye göre oluşturulması gereken analiz araçlarıdır. Yatırımcıların seçeceği gün sayısı, kapanış değerlerinin alınacağı aralığı betimler ve grafik bu doğrultuda oluşur. Yatırımcı oluşan hareketli ortalamalar grafiği ve parite grafiği üzerinden alım – satım sinyalleri elde edebilir.


Hareketli ortalamalar grafiklerinin parite grafiğini yukarıdan aşağıda kestiği durumlarda, parite için satış sinyali, hareketli ortalamalar grafiğinin parite grafiğini aşağıdan yukarıya kestiği durumlarda ise alım sinyali olarak yorumlanmaktadır. Aynı zamanda İchimoku osilatöründe olduğu gibi farklı periyotlar doğrultusunda oluşturulmuş, birden fazla hareketli ortalama grafiklerinin kullanılması ile analiz aracından daha verimli sonuçlar alınabilmekte ve daha kapsamlı Forex stratejileri geliştirilebilmektedir.


Hareketli ortalamalar, tüm teknik analiz araçları gibi özellikle temel analizler ile birlikte yorumlanması durumunda, piyasada yüksek kar oranları elde etmeyi mümkün kılan yatırım modelleri geliştirilmesine olanak tanır.


İlgili Yazılar.


Borsa Forex Piyasasının Yerini Tutabilir mi? & rarr;


Forex ile Zengin Olur muyum? & rarr;


Forex Tecrübesi Nedir? Kazanmak için Ne Yapmalı? & rarr;


Döviz Kuru Nedir? Kur Sistemleri Nelerdir? & rarr;


One Response to Hareketli Ortalamalar Grafikleri Nasıl Yorumlanır?


Gerçekten verdiğiniz bilgiler oldukça işime yaradı. Çok teşekkür ederiyor saygılarımı sunuyorum…

No comments:

Post a Comment